direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Dronten - Mechanisch Erfgoed Centrum (2031)
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0303.2031-ONH1

1.1 Aanleiding

In augustus 2002 heeft de gemeente Dronten de groenvoerdrogerij aan de Dronterweg 29 in Dronten verworven. De aanleiding voor deze verwerving was het opheffen van een barrière voor woningbouw in Dronten-West. Met de gemeentelijke koop van de drogerij is het drogen van groenvoer beëindigd. Het terrein is inmiddels vervallen en heeft zeer weinig ruimtelijke kwaliteit. Op het terrein zijn diverse mogelijkheden voor een hoogwaardige en kwalitatieve invulling. De locatie aan de Dronterweg is uniek en geschikt voor activiteiten die elders niet kunnen plaatsvinden. Door het college van burgemeester en wethouders is besloten dat de nieuwe functie een publieksgericht karakter moet krijgen. De gemeente heeft vervolgens met verscheidene initiatiefnemers gesproken over herontwikkeling van de opstallen en locatie. Dit heeft niet tot resultaat geleid. Bij besluit van 29 juni 2010 heeft het college een ontwikkelstrategie voor de groenvoerdrogerij vastgesteld. Er is gekozen om het terrein in het kader van een ontwikkelcompetitie aan de markt aan te bieden. Met dit voorstel is beoogd om definitief en op een transparante manier tot herontwikkeling van de locatie van de voormalige groenvoerdrogerij te komen. Middels de "Selectieprocedure herontwikkeling groenvoerdrogerij Dronterweg" zijn initiatieven beoordeeld door een adviescommissie. Op basis hiervan is gekozen voor het Mechanisch Erfgoed Centrum.

Het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) is een uniek en kansrijk project voor de gemeente Dronten. Het centrum heeft een publieksgericht karakter. Het betreft een ontmoetingsplaats voor mensen met een passie voor de techniek. Het centrum voorziet in een tentoonstellings-/expositieruimte en een ruimte voor stalling van antieke machines. Daarnaast is er ruimte voor het behoud en de bevordering van oude ambachten. De relatie van het erfgoed met de polder wordt direct ter plaatse tentoongesteld. Door middel van een uitkijk over de polder wordt zicht geboden op de ontwikkeling van Flevoland. Het MEC wordt uitgevoerd met een hoogwaardige terreininrichting.

De realisatie van het centrum draagt bij aan het maatschappelijk belang in de zin van ruimtelijke kwaliteit, werkgelegenheid, duurzaamheid en identiteit van de locatie. Het MEC is gericht op expositie en educatie met binnenactiviteiten en is daarmee een aanvulling op het toeristisch-recreatieve aanbod van de gemeente.

Voorliggend bestemmingsplan is de juridisch-planologische regeling die de voorgenomen ontwikkeling van het MEC mogelijk maakt.