direct naar inhoud van 1.3 Planologisch-juridische regeling
Plan: Buitengebied Rietweg 30 (9015)
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0303.9015-0ONH

1.3 Planologisch-juridische regeling

De huidige juridische regeling van de betreffende gronden is neergelegd in "Bestemmingsplan Buitengebied (9010)" van de gemeente Dronten dat op 26 april 2007 is vastgesteld, op 7 mei 2008 is goedgekeurd en op 10 september 2008 onherroepelijk is geworden. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming "Agrarisch gebied" met de aanduidingen "bouwperceel", "kavelsloot" en "open ruimte". Ook is sprake van de aanvullende bestemming "Geluidszone wegverkeerslawaai". Zie afbeelding 2 voor de uitsnede van het bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0303.9015-0ONH_0002.jpg"

Afbeelding 2: Uitsnede vigerend bestemmingsplan

De bestemming "Agrarisch gebied" betreft landbouwkundig waardevolle gebieden in de landschappelijk open delen. De gronden zijn primair bestemd voor het grondgebonden agrarisch gebruik. Binnen het bouwperceel is ruimte voor een bedrijfswoning en de bedrijfsgebouwen. De kavelsloot staat in hoofdzaak ten dienste van de agrarische functie en is als zodanig met een aanduiding weergegeven. De gebieden met de aanduiding "open ruimte" zijn gebieden met grote open ruimten met voornamelijk een landbouwkundige functie. In deze gebieden liggen de boerderijen en overige bebouwing met dichte erfbeplanting als eilanden in de openheid. Ingezet wordt op handhaving van de open ruimten. Voor de bescherming van de karakteristieke open ruimte is een regeling opgenomen.

De gronden binnen "Geluidszone wegverkeerslawaai" zijn, naast de basisbestemming, bestemd voor het tegengaan van een te hoge geluidbelasting van geluidgevoelige gebouwen door het wegverkeer. Een op grond van de basisbestemming toelaatbaar geluidgevoelig gebouw (zoals een woning), of uitbreiding daarvan, mag slechts worden gebouwd indien de geluidsbelasting door het wegverkeer van de gevels van deze geluidgevoelige gebouwen niet hoger zal zijn dan de daarvoor geldende voorkeursgrenswaarde of verkregen hogere grenswaarde. De bestaande woning is gelegen buiten deze zone.

Het huidige bouwperceel is te beperkend is voor de voorgenomen ontwikkeling. Binnen het vigerende bestemmingsplan is een wijzigingsmogelijkheid opgenomen om het bouwperceel te vergroten. Echter, bij de voorgenomen ontwikkeling is sprake van een serrestal. Een serrestal heeft halfronde daken. Het vigerend bestemmingsplan laat geen halfronde daken toe, omdat in het plan een minimale en maximale dakhelling is opgenomen. Het voorliggende bestemmingsplan is opgesteld om de gewenste ontwikkeling mogelijk te maken.