direct naar inhoud van 3.2 Nationaal beleid
Plan: Dronten - Mechanisch Erfgoed Centrum (2031)
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0303.2031-ONH1

3.2 Nationaal beleid

3.2.1 Nota Ruimte

In de Nota Ruimte zijn op nationaal niveau de uitgangspunten voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland tot 2020 vastgelegd.

In de nota worden de hoofdlijnen van het beleid aangegeven. De Nota Ruimte heeft als hoofddoel: ruimte voor de ruimtevragende functies en de gerichtheid op vier algemene doelen:

  • versterking van de economie;
  • bevordering krachtige steden en een vitaal platteland;
  • borging en ontwikkeling (inter)nationale waarden;
  • borging van de veiligheid.

In de nota speelt de ruimtelijke hoofdstructuur van Nederland (RHS) een belangrijke rol. Het plangebied ligt buiten de RHS "economie infrastructuur en verstedelijking" en "water, natuur en landschap". Buiten deze RHS stelt het rijk zich terughoudend en selectief op. Voor deze gebieden wordt een basiskwaliteit nagestreefd. Tot de basiskwaliteit rekent het rijk onder meer de aandacht voor "ruimtelijke kwaliteit", de "watertoets" en wettelijke vereisten op het vlak van geluid, veiligheid, natuur, milieu en dergelijke.

Conclusie

Er is geen strijdigheid van de voorgenomen ontwikkeling en de Nota Ruimte. De ontwikkeling draagt bij aan een vitaal platteland. Vanuit de nota zijn er geen belemmeringen voor de voorgenomen ontwikkeling.