direct naar inhoud van 2.2 Planbeschrijving
Plan: Buitengebied Rietweg 30 (9015)
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0303.9015-0ONH

2.2 Planbeschrijving

2.2.1 Bestaande situatie

Op de locatie Rietweg 30 staan thans een bedrijfswoning en twee aan elkaar gebouwde schuren, ook is een paardenbak aanwezig. De noordwestzijde, de noordoostzijde en de zuidwestzijde van het perceel worden begrensd door akkerland. Aan de zuidoostzijde ligt de tuin behorend bij de woning. Aan de noordwestzijde ligt een kavelsloot en om de niet naar de weggekeerde zijden is een erfsingel aanwezig. Zie afbeelding 3 en afbeelding 4 voor de ligging in de omgeving en de bestaande inrichting van het plangebied.

Het huidige bouwperceel is 100 bij 70 meter en heeft dus een oppervlakte van 0,7 hectare.

afbeelding "i_NL.IMRO.0303.9015-0ONH_0003.jpg"

Afbeelding 3: Bestaande situatie Rietweg 30 en ligging in omgeving

afbeelding "i_NL.IMRO.0303.9015-0ONH_0004.jpg"

Afbeelding 4: Bestaande situatie Rietweg 30 met uitbreidingsgebied op perceelsniveau

Ten noordoosten van het agrarisch bedrijf ligt op circa 400 meter afstand een agrarisch bedrijf en ten zuidwesten ligt op circa 500 meter afstand een burgerwoning.

De woningen en de bijbehorende erven aan de Rietweg liggen, in tegenstelling tot de meeste andere woningen in het buitengebied van de gemeente Dronten, niet direct aan de weg. De woning op de locatie Rietweg 30 ligt op een afstand van 90 meter vanaf de weg.

Het polderlandschap wordt gekenmerkt door rechte wegen met enkele knikken, rechte tochten die uitwateren op de geknikte vaarten. De wegen zijn onder te verdelen in hoofdverkeerswegen met dubbele boombeplanting, secundaire wegen met enkele rijen en de onbeplante tertiaire routes. De vlakken bestaan voornamelijk uit de gestandaardiseerde polderverkavelingen (de bouwstenen van de structuur) met daarin de kleinere plukjes boombeplanting van de houtsingels om de boerenerven. De onregelmatigheden in het verkavelingspatroon komen voort uit de knikken van de wegen en kanalen. In de gemeente Dronten worden de groenstructuren en daarmee de zichtlijnen mede bepaald door weg- en singelbeplanting, het groen van kwekerijen en de groene randzone aan de westelijke zijde van de kernen.

2.2.2 Toekomstige situatie

Het huidige bouwperceel wordt vergroot ten behoeve van de bedrijfsvoering van het nieuw te vestigen agrarisch bedrijf, namelijk een melkrundveehouderij. Het bouwperceel wordt 167,78 bij 149 meter. De totale oppervlakte van het bouwperceel komt dan op 2,499 hectare. Het verhard oppervlak neemt toe met circa 1,5 hectare. De uitbreiding vindt plaats aan de westzijde van het perceel.

Op het perceel wordt de meeste bestaande bebouwing gesloopt, ook de paardenbak. De opslagloods/werktuigberging blijft behouden. De woning wordt gesloopt en op ongeveer dezelfde plek herbouwd (buiten de geluidszone). Er worden enkele nieuwe stallen gebouwd voor melkvee en jongvee en ook wordt ruimte geboden voor enkele voersilo's en een mestsilo. Ook wordt de bijbehorende verharding gerealiseerd. Het vergroten van het verharde oppervlak zorgt er voor dat het erf beter toegankelijk wordt voor vrachtverkeer en landbouwverkeer.

Rondom het erf worden erfsingels aangelegd. Dit betreft de niet naar de weggekeerde zijden (in relatie tot de Rietweg).

De bestaande kavelsloot aan de oostzijde het bestaande bouwperceel wordt gedempt. Aan de zuidwestzijde wordt de kavelsloot om het nieuwe bouwperceel heen gelegd. In verband met de voorgenomen ontwikkeling is een benodigde waterberging om het perceel nodig van 675 m3. Met de aanleg van het nieuwe tracé van de kavelsloot wordt een waterberging met een inhoud van 731 m3 gerealiseerd. De kavelsloot biedt dus voldoende waterbergingscapaciteit. Het nieuwe tracé van de kavelsloot heeft een lengte van 325 meter en een doorsnede van 2,25 m2.

De ontsluiting blijft plaatsvinden op de Rietweg en de bestaande ontsluitingsweg blijft gehandhaafd. Zie afbeelding 5 voor de inrichtingsschets. Een duidelijkere weergave van deze afbeelding is opgenomen in Bijlage 1.

afbeelding "i_NL.IMRO.0303.9015-0ONH_0005.jpg"

Afbeelding 5: Toekomstige situatie Rietweg 30

Het plan voorziet in de bouw van onder andere een aantal stallen, zoals een rundveestal, een jongveestal. Voor het melkvee wordt een serrestal gebouwd. Het voornemen is om in eerste instantie ruimte te bieden voor circa 220 stuks melkvee en op termijn voor circa 280 stuks melkvee en voor circa 180 stuks vrouwelijk jongvee. De serrestal wordt gesitueerd aan de zuidwestzijde van het perceel. Een serrestal is diervriendelijk en heeft een goed binnenklimaat met een optimale natuurlijke ventilatie. De hoeveelheid licht die de transparante dakbedekking doorlaat, draagt bij aan het dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden. De meest opvallende kenmerken van de serrestal zijn de vorm met boogconstructie (halfronde daken), de lichtdoorlatende dakbedekking en een helder en fris klimaat. De stal voldoet aan het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij (Besluit huisvesting).

Het bouwperceel is voorzien van voldoende manoeuvreerruimte voor de diverse vervoersmiddelen. Het parkeren geschiedt op eigen terrein. Op de locatie is één in- en uitrit.

In Bijlage 1 is het inrichtingsplan weergegeven. Hierin is ook de landschappelijke inpassing weergegeven. In dit inrichtingsplan zijn de hoofdlijnen van de erfinrichting opgenomen, waarbij onder andere de locaties van bebouwing en verharding en soorten beplanting zijn weergegeven op een schets.