direct naar inhoud van 4.3 Geur
Plan: Dronten - Mechanisch Erfgoed Centrum (2031)
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0303.2031-ONH1

4.3 Geur

In verband met de voorgenomen ontwikkeling van het MEC is onderzoek uitgevoerd naar het aspect geur (Milcura, Beoordeling luchtkwaliteit en geur, mechanisch erfgoedcentrum aan de Dronterweg 29 in Dronten, van 5 juli 2011). Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 5 Beoordeling luchtkwaliteit en geur.

In het kader van de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) is onderzocht of in het plangebied een goed woon- en verblijfklimaat is gegarandeerd en of het bouwblok van eventueel omliggende veehouderijbedrijven optimaal blijft benut. Uit het onderzoek blijkt dat ter plaatse van de te projecteren geurgevoelige objecten in het plangebied sprake zal zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Verder wordt geconcludeerd dat gelet op de afstand van circa 900 meter van het dichtstbijzijnde veehouderijbedrijf tot aan het dichtstbijzijnde geurgevoelige object van het MEC, het aannemelijk is dat het aspect geur geen belemmering gaat vormen voor de uitvoering van het plangebied. De omliggende veehouderijen worden niet onnodig in hun belangen geschaad.

Op 1 januari 2008 is het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer in werking getreden. Dit besluit is bekend als "Activiteitenbesluit". In het Activiteitenbesluit zijn voor verschillende activiteiten die binnen inrichtingen plaats kunnen vinden, algemene voorschriften opgenomen. In het Activiteitenbesluit is onderscheid gemaakt tussen type A-, B- en C- bedrijven en gpbv-inrichtingen. Uit het onderzoek blijkt dat het MEC waarschijnlijk een type A-inrichting of een type B-inrichting is. Voor type A en B bedrijven geldt het Activiteitenbesluit volledig. Dit betekent dus dat alle voorschriften van het Activiteitenbesluit gelden, voor zover ze van toepassing zijn.

Voor het onderhouden en repareren van motoren, motorvoertuigen en andere gemotoriseerde apparaten en het proefdraaien van verbrandingsmotoren zijn in het Activiteitenbesluit en de daarbijbehorende ministeriƫle regeling, "Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer", voorschriften opgenomen waar het MEC aan moet voldoen. Deze voorschriften hebben als doel geurhinder te voorkomen dan wel te beperken en een doelmatige verspreiding van emissies naar de buitenlucht te bevorderen.

Het voorkomen of beperken van geurhinder en het doelmatig verspreiden van emissies naar de buitenlucht wordt gerealiseerd wanneer het MEC de volgende punten in acht neemt:

  • Het proefdraaien van verbrandingsmotoren moet inpandig gebeuren en mag dus niet in de buitenlucht plaatsvinden.
  • Als binnen 50 meter van het emissiepunt van de ruimte waarin het onderhoud/reparatie van de antieke machines dan wel het proefdraaien van de verbrandingsmotoren plaatsvindt, een gevoelig gebouw is gelegen (zoals in casu de naastgelegen woningen), dan moet de afzuiging van de ontstane dampen en gassen bovendaks plaatsvinden. Dit is nodig om een doelmatige verspreiding van de emissies naar de buitenlucht toe te bevorderen. Bij de exacte situering van de machines moet dit in acht worden genomen.

Conclusie

Bij de voorgenomen ontwikkeling dient te worden voldaan aan de gestelde voorwaarden. Naar aanleiding van de voorgenomen ontwikkeling zijn er dan ten aanzien van het aspect geur geen belemmeringen.