direct naar inhoud van Artikel 8 Leiding - Gas
Plan: IJsseldelta-Zuid - Dronten (8090)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0303.8090-VA01

Artikel 8 Leiding - Gas

8.1 Bestemmingsomschrijving
8.1.1

De voor 'Leiding - Gas' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor:

  • a. een hoofdgastransportleiding ter plaatse van de aanduiding 'hartlijn leiding - gas';

met de daarbij behorende:

  • b. bebouwingsvrije en/of veiligheidszone;
  • c. bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
8.1.2

In afwijking van het bepaalde in de andere daar voorkomende bestemmingen zijn op of in deze gronden, geen risicogevoelige objecten toegestaan.

8.2 Bouwregels
8.2.1

In afwijking van het bepaalde in de andere daar voorkomende bestemmingen mogen op of in deze gronden, geen nieuwe gebouwen worden gebouwd.

8.2.2

Nieuwe bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van deze bestemming met dien verstande dat de bouwhoogte ten hoogste 5,00 m mag bedragen.

8.2.3

In afwijking van het bepaalde in lid 8.2.2 mogen op gronden die mede zijn bestemd voor 'Water - Natuur', tevens wachtplaatsen en remmingwerken worden gebouwd, met dien verstande dat alvorens een omgevingsvergunning voor het bouwen van wachtplaatsen en/of remmingwerken te verlenen, het bevoegd gezag advies vraagt aan de leidingbeheerder.

8.3 Nadere eisen

Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen ten aanzien van de situering van bouwwerken ten behoeve van de sluis, zoals bedoeld in lid 8.2.3, in verband met de integriteit van de gasleiding.

8.4 Afwijken van de bouwregels

Bij omgevingsvergunning kan, met inachtneming van het gestelde in bijlage 1 onder 1.3 a worden afgeweken van het bepaalde in lid 8.2 ten behoeve van het bouwen van bouwwerken overeenkomstig de andere daar voorkomende bestemmingen, mits vooraf advies wordt ingewonnen van de betreffende leidingbeheerder.

8.5 Afwijken van de gebruiksregels

Bij omgevingsvergunning kan, met inachtneming van het gestelde in bijlage 1 onder 1.3 a worden afgeweken van het bepaalde in lid 8.1 en 8.2 ten behoeve van het toestaan en/of bouwen van risicogevoelige objecten overeenkomstig de andere daar voorkomende bestemmingen, mits vooraf advies wordt ingewonnen van de betreffende leidingbeheerder.

8.6 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
8.6.1

Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden uit te voeren, zulks ongeacht het bepaalde in de regels bij de andere op deze gronden van toepassing zijnde bestemmingen:

  • a. het egaliseren en ophogen van gronden en/of het anderszins ingrijpend wijzigen van de bodemstructuur;
  • b. het uitvoeren van graafwerkzaamheden dieper dan 30 cm;
  • c. het in de grond drijven van voorwerpen dieper dan 30 cm;
  • d. het aanleggen of verharden van andere oppervlakteverhardingen;
  • e. het planten van bomen en het aanbrengen van andere beplantingen die dieper wortelen of kunnen wortelen dan 30 cm;
  • f. het permanent opslaan van goederen;
  • g. het aanleggen, vergraven, verruimen of dempen van sloten, zijvers en andere wateren.
8.6.2

Het in lid 8.6.1 vervatte verbod is niet van toepassing op werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, die:

  • a. het normale onderhoud betreffen;
  • b. reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van dit plan, of uitgevoerd kunnen worden op grond van een voor dat tijdstip verleende omgevingsvergunning;
  • c. nodig zijn voor het bouwen van bouwwerken zoals bedoeld in lid 8.2.3.
8.6.3

De in lid 8.6.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend met inachtneming van het gestelde in bijlage 1 onder 1.3a.

8.7 Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en Wethouders kunnen, met inachtneming van het gestelde in bijlage 1, het plan wijzigen in die zin dat de bestemming 'Leiding - Gas' en de aanduiding 'hartlijn leiding - gas' worden verwijderd, mits rekening wordt gehouden met het gestelde in bijlage 1 onder 1.3b.